IN RUM GEMARINEERDE EN GESCHROEIDE ZALM

Ingrediënten:

  • 1 grote moot zalm (halve gefileerde zijde)
  • 1 citroen
  • 1 bosje peterselie

Voor de marinade:

  • 3 eetl. soyasaus (ketjap manis)
  • 4 eetl. limoensap
  • 2 eetl. honing
  • 8 eetl. (Barcelo) rum
  • 2 eetl. olijfolie
  • stukje van 2 cm. geraspte gember
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook

Marineer de zalm minimaal 4 uur in bovenstaande ingrediënten in de koelkast. Het is goed als je de zalm af en toe omdraait zodat beide zijden goed marineren.

Ontsteek de BBQ (ik werk met de 4K van Everdure) en laat de kooltjes mooi gloeien (het kan ook in een hete grillpan, maar de smaak van houtskool is toch wel lekkerder).

Dep de zalmmoot iets droog en besprenkel met wat olijfolie. Schroei de zalm eerst aan de bovenzijde, dus niet op het vel, voor ongeveer één minuut. Draai het nu op de velzijde en probeer de zalm op een kerntemperatuur van 41 graden te krijgen, dan is hij precies goed (eiwitten stollen bij 41C,  het is zonde om vis overgaar te maken dan wordt het droog!).

Heb je geen kerntemperatuurmeter kijk dan aan de zijkant van de vis: als je oplet zie je dat door de hitte van onderuit verkleuring ontstaat. Als die ongeveer een derde is opgetrokken, zal de zalm goed zijn.

Serveren met de citroen en fijngehakte peterselie op een mooie plank en leg er vier vorkjes bij zodat iedereen zelf kan aanvallen!

Wil je een minder intense smaak en sneller klaar zijn, dan kan je dezelfde marinade ook als ‘glaze’ gebruiken: gewoon de zalm schroeien en dan voor het serveren de marinade met een kwastje over de zalm smeren.

Veel plezier!

 


In rum gemarineerde geschroeide zalmIn rum gemarineerde geschroeide zalmIn rum gemarineerde geschroeide zalm