De gelukkigste

René noemt zichzelf graag ‘de gelukkigste op Aarde’. “Dat wil niet zeggen dat ik nooit jank, want iedereen krijgt zijn/haar rugzakje met narigheid mee. Maar de hoeveelheid liefde, gezondheid, mogelijkheden & inzichten die mij zijn toebedeeld verbazen me en maken mijn bewustzijn glashelder. En dan mag ik ook nog precies doen wat ik het liefst doe: reizen, koken, eten, delen, inspireren.”

Ma

“Als achtjarig jongetje stond ik al naast mijn moeder aan het fornuis. Zij bracht mij de liefde voor koken en eten bij, letterlijk met de paplepel.” Op jonge leeftijd ging het vlammetje bij René branden, wat de basis was voor zijn latere professionele pad in de gastvrijheidswereld waarbinnen hij alle facetten in de praktijk doorstoomde: spoelkeuken, pannenkoekenbakker, kok, gastheer, manager, directie, eigenaar, consultant & trainer. “Dank je Ma!”

Serious pleasure

René is een enthousiaste vertegenwoordiger van natuurlijk eten en van de mensen die het produceren en bereiden. Toch zit er een serieuze ondertoon (visie) achter alle plezier die hij uitstraalt. Hij verbaast zich over het feit dat wij, ondanks al onze wetenschap, kennis en rijkdom, het voor elkaar krijgen eetgedrag te ontwikkelen dat ons structureel ongezonder maakt, met obesitas als snelst groeiend ziektebeeld. De term ‘eetgewoonteverbeteraar’ wordt hem toebedeeld omdat hij zijn ongebreidelde energie inzet om mensen te inspireren na te denken over wat zij in hun lichaam stoppen. ‘Serious Pleasure’ vat zijn werkzaamheden aardig samen.

Lang leve het onbekende

De drang om te reizen is een levenslange prikkel in René’s leven. Natuur, kunst & cultuur, mens, oorsprong, architectuur, poëzie, sport. “De caleidoscoop van leven, de eindeloze evolutie, bewustzijn: het zal me altijd blijven boeien. Ik probeer altijd achter die horizon te kijken; daarin daagt het leven mij uit. Zo heb ik jaren door het Caraibisch gebied en Latijns Amerika rondgezworven om uiteindelijk neer te strijken op het eiland ‘Roatan’ (Honduras), daar divemaster te worden en samen met een partner een restaurant te starten. Totdat ik werd weggeblazen door de orkaan ‘Mitch’ (1998), waarin overigens wel mijn dochter is geboren!”

Ontstaan culinaire werkplaats

“Het werd tijd om een ‘honk’ te vinden, een plek van waaruit wij al onze bezigheden kunnen uitvoeren, al onze dromen tastbaar maken. Op een zonnige dag vonden we die, al rijdend op de motor, in de haven van IJmuiden, ja IJmuiden! Want alle ruimte, gratis parkeren, redelijke huurpenningen en een prachtig pand op een stoere locatie. Een kookwinkel die wij omtoveren tot kook- en opnamestudio, productiehuis, traiteur & eetgelegenheid. Wees welkom en ervaar een omgeving waarin hoogwaardig koken centraal staat.”