Het was  mooi daar op het boerenerfgoed bij Conrad en zijn Farm to Fork restaurant, ik besloot een ode aan de perzik te wijden! Een aantal variaties met perzik, veel plezier!

Jerked & smoked chicken & drie keer perzik

‘Jerken’ is een van origine Caraibische bereidingswijze waarbij, meestal kip, wordt gemarineerd en gegrild. Ik voeg er iets aan toe door de kip ook nog kort te roken.

Neem kipdij of kipbout zoveel je wilt / nodig hebt.
Koop een kant en klare rub, of maak het zelf, bijvoorbeeld:

Meng bruine suiker, paprikapoeder, komijn, korianderzaadpoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, mosterdzaad, zout, peper
Wrijf de kip hier goed mee in en laat het een nacht in de koeling staan

Nu kun je een paar kanten op, òf de kip voorgaren door het in de pan of oven gaar te stomen met wijn, bier of water, of alles op de bbq doen.

Ik heb de chique 4K van Everdure tot mijn beschikking, dat scheelt…
Eerst de kip op de gietijzeren grill op 150C garen tot kerntemperatuur van 75C dat duurt ongeveer 30-45 minuten.

Nu smokechips toevoegen en de temperatuur iets opvoeren naar 180C, zo geef je de kip een aangenaam rokerige smaak en rooster je het knapperig.

Ik serveerde het met en frisse salsa

 


salsa

  • 6 rijpe perzikken
  • 1 sjallot, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • ¼ bos koriander, fingesneden
  • 2 limoentjes à sap
  • scheutzonnebloemolie
  • zout & peper

grill de perzikken op 180C mooi gaar, maar niet tè.
alles mengen, klaar!

Lekker bij heel veel, of zo op een toastje!


salade met gerookte perzik & mozzarella

  • 2 perzikken
  • 1 bol goede mozzarella
  • gemengde salade
  • paar blaadjes munt, fijngesnipperd
  • handje walnoten, gekneusd
  • scheut olijfolie
  • paar druppels citroensap
  • zout & peper

De perzikken roken (als je geen ‘kamado’,  4K of zoiets hebt, het kan ook in een wok die je bekleedt met alufolie, wat rookmot en een geïmproviseerd rekje van kippengaas).
Zet de kamado op ongeveer 80C en rook de perziken met wat smokechips, ongeveer 20 minuten. Even terug laten koelen en dan snijden op gewenst formaat.
Mengen met overige ingrediënten en dan olie en citroensap erover.


gebrande perzik cocktail

  • 4 perziken
  • bourbon
  • angostura bitter
  • maraschino kerssap
  • 4 kersen

Stel je 4K of bbq in op 200C.
Halveer 3 perziken en blaker ze op gietijzeren grill in ongeveer 15 min zwart van buiten, zacht van binnen
Laat ze even afkoelen en grill ondertussen de laatste perzik ‘normaal’, deze dient later als aankleding
De de geblakerde perziken met wat drupjes angostura in de cocktail shaker en kneus de perziken
Voeg bourbon, marascino en flink ijs toe en ‘shake’ het geheel goed door elkaar
Nu inschenken in tumblerglazen en garneren met de gegrilde perzik en een kers

Je kunt deze cocktail naar je eigen hand zoeter, frisser of bitterder maken door te spelen met marascino, angostura, of bijvoorbeeld wat limoen of munt toe te voegen

Salut!