Geïnspireerd op het (vooral vanwege het hoofdingrediënt pens) spannende gerecht Soppo de Modongo, heet een soort Nederlandse variant (dat ik jatte van de moeder van Vincent, mijn cameraman):

Konijn in het zuur van Tiny Ruijter

Zijn moeder gebruikt net als mijn moeder margarine en bouillonblokjes!

Ingrediënten:

  • 4 konijnenbouten
  • Plak ontbijtkoek
  • Kristalsuiker
  • Maizena
  • Goudbouillonblokje
  • Pakje margarine

Voor de marinade:

  • 0,75 liter azijn
  • 0,25 liter water
  • 3 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • Peper en zout

Maak de marinade: doe 3/4 deel azijn en 1/4 deel water en wat suiker in een kom, zodat de bouten helemaal onder liggen. Snijd de uien in halve maantjes. De laurierblaadjes en kruidnagels en de gesneden uien over de bouten verdelen met wat peper en zout, één nacht laten staan.

De volgende dag de bouten uit de marinade halen en laten uitlekken. De bouten in margarine aanbraden, daarna in een ovenschaal in de oven zetten op 180 graden. Geregeld omdraaien.

Ondertussen de uien, laurierblaadjes en kruidnagels uit de marinade zeven en bewaar de marinade.

Smoor de uien, laurier en kruidnagel in de pan waarin de bouten zijn gebakken. Als de uien gesmoord zijn, kun je de marinade erbij doen. Goed warm laten worden.

Nu 1 plak ontbijtkoek er in brokkelen en een goudbouillonblokje erbij doen. Als de bouten goed gaar zijn, haal je ze uit de oven. De saus/marinade eventueel binden met wat maïzena zodat je een mooie gebonden jus krijgt.

De jus op smaak brengen naar eigen inzicht: is de jus te zuur dan kan je er nog suiker of ontbijtkoek bij doen en eventueel wat peper en zout.

Nu de bouten in de jus doen en eten maar!

(Ik gaf mijn eigen draai aan dit recept door er een laag heel dungesneden aardappelschijfjes bovenop te leggen en die en kwartiertje krokant te bakken in de oven).