Zo’n basaal product waar we over de hele wereld niet vanaf kunnen blijven verdient een ode! Groenten afficionado als ik ben breng ik ze samen..

  • 1 ‘boule’, boerenbrood of landbrood van je favoriete bakker
  • 1 paprika
  • 1 venkel, gehalveerd
  • 2 sjalotten
  • 1 bol knoflook
  • 1 blik artisjokharten
  • 2 bieten, gekookt, in plakken
  • 75 gr wilde spinazie
  • paar zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • 2 bollen mozzarella
  • 150 gr Parmezaanse kaas
  • verse kruiden naar keuze, grof gesneden

 

Pook de kolen van je BBQ op tot 200C-225C

Begin met het roosteren van de groenten, dat kan je netjes op de grill van je 4K of BBQ doen, maar ook ‘caveman style’, in de schil direct op de hete kolen
Geen zorgen, er blijft geen as aan de groenten hangen!

De paprika, sjalot en knoflook mogen rustig zwart blakeren aan de buitenkant aangezien we alleen de binnenkant verwerken, die als gevolg van roosteren zoetig zal worden
De venkel en artisjok houd je enigszins in de gaten, zorg voor een mooie grilsmaak

Ondertussen snijd je de bovenkant van het brood en holt deze uit
(de binnenkant kun je verwerken tot paneermeel of gebruiken om een gehaktbal meer volume te geven)

Als de groenten zijn geroosterd begint het feest
Haal onder koud stromend water het velletje van de paprika’s

(een truc: doe ze direct van de grill 5 minuten in een hittebestendige container dan stomen de velletjes los)

Snijd de sjalot en ui aan de zijkant in en druk de zoete binnenkant eruit
Schenk een gulle scheut olijfolie in het uitgeholde brood en bouw nu lagen op van de groenten, waarbij je steeds wat mozzarella verwerkt tussen de lagen, die zal zorgen voor binding

Verdeel ook de kruiden tussen de lagen

Top het geheel af met lekker veel geraspte Parmezaanse kaas en sluit het brood met de ‘deksel’
Breng de temperatuur van de 4K of BBQ terug naar ongeveer 150C,  leg een Pizzasteen op de grill en daarop het gevulde brood

Ik schat in dat het geheel na 30-45 minuten mooi gaar en gesmolten is aan de binnenkant

Leg het brood als je er klaar voor bent op een plank en snijd het in plakken
Als het goed is verschijnt een soort regenboog van groenten zodra je het brood opensnijdt

Een lust voor oog en smaakpapillen!
Je kunt dit gerecht overigens ook een dag tevoren maken, dan heb je op het ‘moment supreme’ meer tijd voor je gasten!